We’ve updated our Terms of Use to reflect our new entity name and address. You can review the changes here.
We’ve updated our Terms of Use. You can review the changes here.

Burning Ghost Triptych

by Warm Stranger

/
1.
2.
3.
4.
Neu 03:26

about

“The ghosts in your mind room: turn on the light and watch them burn”
 
The core of this release is made up of samples from ancient shellac records and expired cassettes, with the addition of field recordings, analog drums and digital programming to complete the picture. The triptych represents a purging of past negativity, whilst the last track expresses a newfound sense of clarity and openness.

--

Warm Stranger is the latest project of James Annesley, an Australian electronic artist who started out as a jazz saxophonist and has previously released music on Esc.rec. under the name Virtual Proximity. As Warm Stranger, Annesley aims to create a feeling of darkness and mystery, but always with a light at the end of the tunnel. His unique film-like soundscapes are built using samples from warn-out records and cassettes, as well as field recordings and analog drums.

--

Review by Peter Vercauteren in Gonzo Circus magazine:
Achter een tot de verbeelding sprekende hoes, schuilt een nevenactiviteit van saxofonist James Annesley, die gewoonlijk eerder in jazzmiddens vertoeft. Niets van dat alles op deze digitale triptiek, die bij nader inzien uit vier delen bestaat. Annesley graaft in een verzameling gevonden voorwerpen, en verwerkt de klankbronnen tot loops. We horen onder andere verweerde cassettes met muziekflarden en spookstemmen van afgedankte antwoordapparaten. Natuurlijk mag ook het degenererende geritsel van de originele dragers niet ontbreken. Deze handelwijze doet onmiddelijk aan Fossil Aerosol Mining Project denken, maar toch zijn er enkele opmerkelijke verschillen. Zo voegt de warme vreemdeling aan elk van de drie tracks die naar 'Burning Ghost' verwijzen, analoge drumklanken toe. In combinatie met het doorgedreven gebruik van loops, wordt op die manier een toegankelijk ritmisch (dansbaar zelfs) album in elkaar gezet. Hierdoor wordt de sfeer op slag luchtiger en minder melancholisch dan bij het eerder genoemde grote voorbeeld. Dus ook wie destijds de meer (wikt zijn woorden) gestructureerde nummers van pakweg Negativland (ooit plunderden ze autowrakken op zoek naar achtergelaten cassettes) kon appreciëren, zal aan dit digitale album veel plezier beleven. Tijdens het ingetogen vierde nummer 'Neu', mag een geestverschijning piano spelen tegen een achtergrond van geruis en natuurelementen, en zo komt de lange treurneus van Fossil Aerosol Mining Project toch nog om het hoekje kijken.

--

Review by Robert Muis in Gonzo Circus:
De Duitse artiest Julian Winter lijkt op ‘Cutting Rooms’ een spelletje met de luisteraar te willen spelen. Alsof hij heeft rondgeneusd in de montagekamer (cutting room) van een filmarchief, er wat losse stukken geluidsband van de vloer en uit hoeken van de ruimte heeft verzameld, om die te verwerken in negen nummers. Rara, van welke films hoor je nu een fragment? Winter heeft het goed gedaan: vaak zijn de dialoogfragmenten gegroepeerd tot ‘het onderwerp’ van een nummer. Hij bouwt de nummers op met percussie (van zowel drums als gebruiksvoorwerpen), een batterij aan gitaren en synthesizerklanken en effecten uit de computer, waar de samples uit (oude) films worden ingebed. Er zijn bijdragen collega’s, zoals Dorothé Ru op klarinet en Moritz Linkop trombone. Het gebruik van de dialoog-samples werkt verschillend: in ‘Comprime’ klinken ze als poëtische spoken word, in ‘Weihnacht’ zet Winter de samples ritmisch in. Fraai is het contrast tussen het mellow, jazzy sfeertje van ‘Journey’ (met trompet en gitaar), dat botst met de stemsamples die kalm vertellen over een wreed politieoptreden. Over het algemeen klinkt ‘Cutting Rooms’ luchtig, met een vrolijk huppelend deuntje of een aangenaam lounge-achtige sfeer. Een vakkundig gemaakt album, maar indrukwekkender vind ik het eveneens bij Esc.rec verschenen ‘Burning Ghost Triptych’ van Warm Stranger, alias van de Australische elektronicamuzikant James Annesley. Zoals de titel suggereert zijn de eerste drie nummers van (de vier op) het album een afrekening met de (psychische) geesten die een mens kunnen kwellen. De basis van de nummers zijn loops van oude cassettes en schellak platen, wat een hoop kraak en ruis betekent. Dit vult Warm Stranger aan met analoge drums en digitale bewerkingen. De percussie is dwingend, venijnig. De muzikant stapelt en verweeft de loops tot ritmische patronen of dichte texturen. Met daarbij ook nog losse terugkerende klanken, fluitende tonen en stemsamples creëert hij een akoestisch oerwoud: donker, licht onheilspellend en onontkoombaar. In het derde deel, ‘Burning Ghost Dance’, vormen handgeklap en een Oriëntaals aandoend snaarriffje de geluste basis. Ook hier weer die venijnige, echoënde klap, wisselende hoge en lage tonen en geratel en gekraak, waarin de trilogie eindigt. Daarop volgt nog ‘Neu’, dat in techniek niet afwijkt maar waarbij voor- en achtergrond lijken omgekeerd. Percussie galmt hier vanuit een verte, terwijl nabij een ratelen als van regen op een harde ondergrond klinkt. Na de prachtige duiveluitdrijving een relatief rustige (berustende) afsluiter van dit alleszins sfeervolle, enigszins donkere album.

credits

released December 18, 2017

All compositions, production and artwork by James Annesley
Mastered by Kolkoz mastering

license

all rights reserved

tags

about

Esc.rec. Deventer

Esc.rec. is a small, critically acclaimed record label for adventurous music, founded in 2004 by Harco Rutgers in Deventer, NL.

contact / help

Contact Esc.rec.

Streaming and
Download help

Shipping and returns

Redeem code

Report this album or account

If you like Burning Ghost Triptych, you may also like: