We’ve updated our Terms of Use to reflect our new entity name and address. You can review the changes here.
We’ve updated our Terms of Use. You can review the changes here.

Vessel

by Jared Sagar

/
1.
2.
3.
Black Sun 10:53
4.
Mirrors 06:14
5.

about

"This album was created in 2017. It's an album about strangeness, that other-worldliness, dreams, half-remembered memories. Is there more than our self-contained reality? Do memories come from inside of us or outside of us? How far back do memories go? Are they memories?

These tracks explore the realm, the boundaries of that dream-world, teetering on the edge of the real and non-real, the real and the imagined, where our feelings go beyond."

Jared Sagar is an experimental composer living in the UK. His work covers a number of different genres including drone, minimal, musique concrète, ambient and field recordings. Previous works were released on such labels as 901 Editions, Silent Records, Unfathomless, Hemisphäreの空虚.

--

Review by AVS in Gonzo Circus magazine:
"Gespecialiseerd in microgeluid, granulaire synthese, algoritmische compositie, minimalisme, omgevingsgeluiden en drone: het is nogal wat waar de Engelse componist Jared Sagar mee bezig is. In ieder geval is het experimentele muziek, zoveel is zeker. In uitgesponnen tracks laat hij op 'Vessel' horen waartoe hij in staat is, en dat is indrukwekkend. Ritmische pulsen gaat hij niet uit de weg, maar over het algemeen overheerst het pure geluid. Altijd met een donker randje, hier rusteloos en daar juist weer contemplatief en van tokkelend op een akoestisch instrument tot eerbiedwaardige synthesizerklanken. Geluid wordt door Sagar zodanig bewerkt dat de afkomst niet meer duidelijk is, slechts meeslepende sonische verhalen blijven over."

--

Review by Gert Derkx in Opduvel:
"De in het Verenigd Koninkrijk wonende Jared Sagar is een experimentele componist. Zijn werk omvat verschillende genres, waaronder ambient, drone, minimal music, musique concrète en field recordings. Sinds 2015 heeft Sagar meer dan 25 releases uitgebracht op verschillende labels. Zijn nieuwste album Vessel is uitgebracht door het in Deventer gevestigde Esc.rec.

Het album is gemaakt in 2017. Volgens de componist zelf is het een album over vreemdheid, buitenaardsheid, dromen, half-herinnerde herinneringen. Is er meer dan onze op zichzelf staande realiteit? Komen herinneringen van binnenuit of van buiten ons? Hoe ver terug gaan herinneringen? Zijn het herinneringen? De tracks op het album verkennen het rijk, de grenzen van de droomwereld, balancerend op de rand van het echte en niet-echte, het echte en het ingebeelde, waar onze gevoelens verder gaan, aldus Sagar.

Uiteraard staat het iedere luisteraar vrij om te luisteren naar muziek zoals hij/zij dat wil. Ieder zal zijn eigen opvattingen hebben en ieder heeft zijn eigen belevingswereld. Het uitgangspunt van de componist geeft echter wel een blik op waar de muziek volgens hem voor staat en je kunt je als luisteraar in je gedachten en gevoelens bij het luisteren naar de muziek laten leiden, of laten inspireren, door de bedoeling van de maker. Het uitgangspunt is in elk geval interessant en bij beluistering van de muziek is het niet moeilijk om mee te gaan in de gedachtegang die erachter zit. Het is echter mooi dat de muziek ook zonder voorkennis of aanwijzingen recht overeind blijf staan.

Sagar maakt het de luisteraar niet gemakkelijk als het gaat om de herkomst van de klanken die hij tevoorschijn tovert. Hij maakt gebruik van veldopnames die vervolgens worden bewerkt met verschillende methoden en technieken. In de composities zijn instrumenten te horen, maar je bent nooit helemaal zeker van wat je hoort en hoe datgene wat je hoort tot stand is gekomen. Het draagt bij aan het mysterie dat de muziek oproept, hoewel zich dat niet uit in dermate onheilspellende sferen dat het echt angstaanjagend wordt, al komt Sagar soms in de buurt.

Donker is de muziek wel. Spannend ook. Dat begint direct bij opener ‘Beauty of Fear’, een raak gekozen titel overigens, waarin laag gestemd slagwerk en elektronische opkomende en wegstervende klanken verantwoordelijk zijn voor de duistere sfeer. Een klank van een niet-gestemde hoorn (zo klinkt het althans ) en getokkelde klanken dragen bij aan het gevoel te verkeren tussen droom en werkelijkheid. De vraag is waar je het meest bang voor moet zijn. Sagar speelt met dynamiek: sommige klanken verschijnen luid aan de oppervlakte, andere blijven daaronder hangen. Ook daarmee creëert de componist een spanningsveld. De geluiden trekken met een zekere rust, in een rustig tempo zonder beat voorbij maar de constante verschuivingen en veranderingen in het geluidsbeeld zorgen ervoor dat je als luisteraar juist geen rust krijgt.

In ‘A Thousand Lifetimes’ wordt een ritmische onderlaag gelegd met vreemde klanken. Het zorgt ervoor dat je meteen ‘ wakker’ bent, de muziek je direct te pakken heeft. Lange, vrij warme klanken worden over het ritme gelegd, dat wat gewoner gaat klinken maar een elektronisch defect lijkt te krijgen waardoor het uiteindelijk ophoudt. De lange klanken blijven intact, maar de ondergrond wordt nu diffuser, experimenteler. Resten van het oorspronkelijke ritme zijn in de diepte aanwezig, soms hoorbaar, soms niet of nauwelijks waarneembaar. Zware klanken veroorzaken duisternis en zorgen er ook voor dat de lange klanken een minder vreedzaam karakter krijgen. Een nieuw ritme doet zijn intrede, elektronisch en met krakende geluiden. Met dat ritme wordt gestoeid; het klinkt nooit lang exact hetzelfde. Sagar blijft gedurende het hele stuk verrassen met nieuwe vondsten, zonder aan het wezen van de compositie te tornen.

Ook ‘Black Sun’ doet zijn titel eer aan. Het begint met een vrij grove strijkersklank (ook hier: zo klinkt het althans), waar opnamen van stemmen overheen worden gelegd. Woorden zijn niet te herkennen. Als die stemmen wegvallen, blijft een soort leegte over die een reis door het heelal doet vermoeden. Stil is het niet, maar als alleen een paar drones klinken, wordt wel stilte gesuggereerd. Je voelt als het ware de straling van de zwarte zon, koud maar indringend en niet ongevaarlijk. Sagar werkt gedetailleerd maar propt de muziek niet vol, waardoor er ruimte is voor contemplatie en interpretatie. En het is spannend. Razend spannend, omdat je niet weet wat er staat te gebeuren. Na zo’n vierenhalve minuut treedt verandering op. Blazersklanken en klanken van een snaarinstrument worden gecombineerd met subtiele elektronische bewegingen. De dreiging is naar de achtergrond verdreven, maar het gevoel overheerst dat het gevaar nog niet geweken is. Zodra de geluiden van akoestische instrumenten ophouden en elektronica resteert, wordt de muziek direct onheilspellender. Het stuk is constant in ontwikkeling en leidt je naar nevelige en duistere oorden.

Kijken in de spiegel van je geheugen: met lange blazersklanken en een terugkerende percussieve klank legt Sagar in ‘Mirrors’ de basis voor een stuk waarin het mogelijk is te reflecteren. Herinneringen verschijnen aan de oppervlakte, andere blijven vaag en raadselachtig op de achtergrond. De zoektocht in het geheugen verloopt niet helemaal langs rechte, voorspelbare lijnen. Sagar drukt dat uit in enkele onverwachte klanken die boven komen drijven, daarmee de soms ongemakkelijke gemoedstoestand tijdens de zoektocht benadrukkend. Je weet niet wat te verwachten en sommige herinneringen kunnen misschien beter onbenoemd blijven of herontdekt worden. Het spanningsveld dat wordt gecreëerd is imponerend.

‘Unity and Void’, tot slot, maakt het vreemde effect dat de muziek van Sagar teweegbrengt het meest tastbaar. Geen rustige spanningsopbouw, maar een spanning die constant, zij het in verschillend gedaanten, aanwezig is. De ondergrond is oneven en daardoor heeft de muziek steeds een onrust die niet wordt opgelost. Een heuvelachtig landschap met laaghangende mist doemt voor het geestesoog op; door de mist zie je niet wat er allemaal gebeurt maar dat er wat aan de hand is, is overduidelijk.

Dat tasten in het duister, wat je als luisteraar in feite steeds doet, is wat het beluisteren van Vessel een enerverende bezigheid maakt. Sagar laat regelmatig geen spaan heel van verwachtingspatronen, maar werkt niet zo dat de muziek fragmentarisch of ongestructureerd overkomt. Er zit een lijn in elk stuk en in het album als geheel. De muziek verwondert en maakt nieuwsgierig. Meerdere draaibeurten zijn gegarandeerd en steeds opnieuw openbaren zich niet eerder op dezelfde manier gehoorde klanken maar vooral ook gedachten die er voorheen niet waren. Indrukwekkend album."

--

Review by Mario Ariano in Radioaktiv:
"Considerarlo semplicemente un compositore sperimentale è riduttivo, Jared Sagar è un vero e proprio alchimista del suono grazie all’usodi vari metodi di composizione e diverse tecniche di sintesi sonora che hanno permesso al musicista britannico di far convivere nei suoi lavori una serie di generi diversi tra cui drone, minimal, musiqueconcrète e ambient.

Con oltre 25 pubblicazioni all’attivo, Sagar ha pubblicato per Esc.rec. il nuovo album Vessel, cimentandosi nell’esplorazione dei confini di quel mondo onirico, in bilico tra reale e non reale.Una serie di microcosmi nati a partire da fieldrecording e droni sapientemente elaborati in modo da formare cinque tracce di ambient industriale dall’atmosfera distopica.Un lavoro enigmatico, a tratti inquietante, in grado di andare a smuovere i ricordi dell’ascoltatore.

In apertura Beauty of Fear è un mix di basse frequenze, percussioni e suoni elettronici in un gioco di pieni e vuoti distillando una traccia carica di tensione. Mentre alcuni elementi vanno in dissolvenza, in superficie si materializza la sintesi granulare utilizzata per esaltare l’atmosfera oscura del brano.

A seguire A Thousand Lifetimes si basa su un’ampia varietà di impulsi elettronici che vanno a formare l’architettura del brano:frammenti ruvidi vengono alterati e sovrapposti per comporre un lento flusso materico, il tutto viene avvolto da droni dilatati ed atmosferici sui quali si poggiano gli elementi ritmici della traccia.

I ricordi affiorano in Mirrors tramite il suono secco ed enigmatico dei fiati accompagnato dalle imprevedibili percussioni. Squarci di feedback e risonanze contribuiscono a creare una miscela conturbante che fa brancolare nel buio l’ascoltatore. Un brano dall’effetto ipnotico e straniante, quasi a voler ricreare un rito mistico.

L’ultima traccia, Unity and Void, è il manifesto artistico di Sagar, una composizione inquieta pervasa da una costante tensione per una pioggia granulosa di glitch costantemente modulata per creare un tappeto sonoro irregolare.

La musica di Vessel stupisce per la sua complessità e per il suo saper coniugare generi diversi sotto lo stesso tempo riuscendo abilmente a creare una formula personale. Jared Sagar si conferma definitivamente come un vero fuoriclasse."

--

Review by Patsker Omaer Beguin in Luminous Dash magazine:
"Jared Sagar is een experimentele componist uit het Verenigd Koninkrijk. Hij is gespecialiseerd in microgeluid, ambient, drone, minimalisme, granulaire synthese (het genereren van geluiden waarbij kleine delen van sonische golven samen tot ruimere akoestische gebeurtenissen gevormd worden) en algoritmische composities. Sagar is met Vessel niet aan zijn proefstuk toe. Hij bracht al een resem werkstukjes uit op gespecialiseerde labels zoals 901 Editions, Sonospace, Unfathomless, Seattle Dott Recs, Tandem Tapes. Op Vessel verkent Sagar via digitale elektronische klankmiddelen de grenzen van het dromenrijk en de daar bijhorende herinneringsgebieden.

Vessel toont een vreemde klankwereld waarin geëxperimenteerd wordt met een industrieel getinte vorm van ambient. Sagar presenteert vijf machinekamers (lees tracks) afkomstig uit een onaards ruimteschip of buitenaardse productie éénheid die bij het binnentreden een vreemde maar fascinerende sonore wereld laten horen. Het album is gedrenkt in een buitenissig allooi dat een realiteit naast een realiteit veroorzaakt. De dromerige fragmenten bevatten allerhande elektronische pulsen en flarden van machinale geluiden die raadselachtige dystopische sferen veroorzaken. Sagar gebruikt een pallet van minimale drones met noise invloeden die hij met verve in de hallucinerende tracks van het album verweeft.

Jared Sagar laat hier een meesterlijk stukje geluidsarchitectuur op de wereld los. Vessel heeft niet alleen een ruime diversiteit aan elektronische pulsen. De ontstane geluidssferen hebben een hypnotisch mijmeringseffect op de luisteraar. Meermaals slaagt Sagar erin koude rillingen te veroorzaken met zijn geminimaliseerde frequenties. Vessel werpt een diffuus licht op sluimerende emoties zoals eenzaamheid, verlatenheid en nutteloosheid. Na het ondergaan van deze diepe avant-garde luistersessie verdwaalden we in de bijwerkingen van deze waanzinnig verslavende geluidstrip. Deze aanrader (voor mensen die houden van diepe luisteroefeningen) is jammer genoeg enkel digitaal beschikbaar op de Bandcamp pagina van het Nederlandse Esc.rec label."

credits

released November 4, 2021

All tracks composed and arranged by Jared Sagar
Photo and design by Harco Rutgers

license

all rights reserved

tags

about

Esc.rec. Deventer

Esc.rec. is a small, critically acclaimed record label for adventurous music, founded in 2004 by Harco Rutgers in Deventer, NL.

contact / help

Contact Esc.rec.

Streaming and
Download help

Shipping and returns

Redeem code

Report this album or account

If you like Vessel, you may also like: